Ajankohtaista

4.12.2018HAKU KESÄN 2019 LEIREILLE 28.2.2019 MENNESSÄLue lisää »8.12.2017UVPS:lle myönnetty SHQS laaduntunnustusLue lisää »

PWS-nuori 13 - 18 v.

 

Nuori tulee vähitellen paremmin tietoiseksi omasta erilaisuudestaan ja huomaa olevansa erilainen kuin muut.  

PWS-nuoren murrosiän sukupuolinen kehittyminen jää yleensä vajaaksi ilman sukupuolihormonihoitoa. Miehillä on pieni penis, karvoitus on varhaista mutta vähäistä eikä äänenmurrosta esiinny. Naisilla rinnat jäävät yleensä pieniksi ja kuukautiset alkavat usein erittäin myöhään. Ne ovat epäsäännölliset tai voivat ilmaantua vain hyvin harvoin. 

Viimeistään teini-iässä nuori huomaa, että hänen ruokavalionsa on erilainen kuin muiden samanikäisten. Hän saattaa kapinoida tilannetta vastaan voimakkaasti kuten teinit yleensäkin. Paino saattaa nousta jo nuoruudessa hyvinkin korkeaksi, mikäli painonhallinnassa ei onnistuta. Mitä vanhemmasta lapsesta on kyse, sitä hankalampaa ruokavalion noudattamisen kontrollointi vanhemmille on. On tärkeää, että nuori saadaan ymmärtämään, miksi ruokavalion noudattaminen ja painonhallinta ovat hänelle niin tärkeitä. Nuorta tulee myös opettaa noudattamaan itse ruokavaliotaan niin paljon kuin mahdollista. 

Käyttäytymisen ongelmia esiintyy yleisesti, ja useimmiten ne lisääntyvät teini-iässä. Ikävuodet 12–25 ovat usein erityisen vaikeita. Käyttäytymiseen liittyvien ongelmien takia perheen ulkopuolisen tuen tarve voi olla suuri. Kiukuttelu ja kiukunpuuskat voivat iän myötä lisääntyä tai vähentyä ulkoisista olosuhteista riippuen. PWS-henkilön käyttäytymisen ongelmat liittyvät geneettiseen aivojen hypotalamuksen alueen häiriöön, johon liittyy usein myös ymmärtämisen ja oppimisen vaikeuksia.  

5-10 %:lla nuorista aikuisista saattaa lisäksi esiintyä psykoosiin viittaavia psyykkisiä ongelmia. PWS-nuori tarvitsee paljon opastusta ja tukea sosiaalisten tilanteiden hallinnassa. Kaikesta arvaamattomuudestaan huolimatta PWS-nuoret ovat näinä hankalina nuoruusvuosinaan pohjimmiltaan varsin kilttejä ja lempeitä.  

Takaisin PWS-tietopankin etusivulle