Ajankohtaista

4.12.2018HAKU KESÄN 2019 LEIREILLE 28.2.2019 MENNESSÄLue lisää »8.12.2017UVPS:lle myönnetty SHQS laaduntunnustusLue lisää »

PWS-lapsi  3 - 6 v.

 

Vähitellen 3-4 vuoden ikäisenä PWS-lapsi alkaa osoittaa epänormaalia kiinnostusta ruokaa ja syömistä kohtaan. Siitä lähtien lasta on vaikea pitää erossa ruoasta ja ruokayllykkeistä. PWS-lasten kiinnostus ruokaa ja syömistä kohtaan vaihtelee kuitenkin lapsesta toiseen. Joillakin kiinnostus voi olla vain vähäistä, kun taas toiset menevät lähes äärimmäisyyksiin etsiessään ruokaa. Kuitenkin monille ruoka on yksi elämän tärkeimmistä mielenkiinnon kohteista – jopa siinä määrin, että he saattavat jatkuvasti kysyä milloin seuraava ruokailu on, mitä on ruoaksi jne. 

Ravitsemusneuvonta on aina tarpeen, ja yksilöllisen ruokavalion suunnittelu sekä ruokavalion noudattaminen sisällytetään aina jo alle kouluikäisen lapsen hoitoon. Pienelle PWS-lapselle energiansaannin rajoittamista tärkeämpää on oikeanlaisiin makumieltymyksiin totuttaminen sekä oikeanlaisten ruokailutottumusten luominen.  

Kehitysviiveitä esiintyy, mutta yleensä ne lievenevät. Liikunnalliset taidot kehittyvät. Sekä puheen että kielen kehitys etenee, mutta useimmille lapsille jää jonkinasteisia virheitä puheeseen loppuiäksi. Toisinaan puheen ja kielen kehitys jää näinä vuosina kovin vajaaksi. Viittomien ja kuvien käyttö helpottaa kommunikoimista ja niitä kannattaa opetella tarvittaessa jo varhain. PWS-lapsi tarvitsee rohkaisua ja virikkeitä oppiakseen uusia taitoja. 

Tämänikäiset PWS-lapset ovat varsin miellyttäviä, sopuisia ja ystävällisiä lapsia. He ovat onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä. Vähitellen lapsen käyttäytymisessä alkaa näkyä myös PWS:lle tyypillisiä piirteitä. Heidän voi olla vaikea hallita tunteitaan ja kontrolloida käyttäytymistään. Myös itsepäisyyttä, kiukkukohtauksia ja pakonomaista käyttäytymistä sekä huomattavaa vaikeutta mukautua uusiin tilanteisiin alkaa esiintyä.  

Takaisin PWS-tietopankin etusivulle