Ajankohtaista

4.12.2018HAKU KESÄN 2019 LEIREILLE 28.2.2019 MENNESSÄLue lisää »8.12.2017UVPS:lle myönnetty SHQS laaduntunnustusLue lisää »

PWS-lapsi 0 - 2 v.

 

Vastasyntyneet PWS-vauvat ovat yleensä velttoja, ja itkevän vauvan ääni on heikko ja voimaton. He nukkuvat paljon ja väsyvät helposti. Kun lihasjänteys lisääntyy, pidentyy myös hereilläoloaika. Vastasyntyneillä vauvoilla on yleensä imemisvaikeuksia ja usein joudutaan turvautumaan nenämahaletkuruokintaan. Imettäminen onnistuu vain harvoin. Vauvalla on yleensä vaikeuksia sekä imemisen että nielemisen kanssa. Tämä johtuu lihasten hypotoniasta. PWS-vauva ei juurikaan osoita kiinnostusta syömistä kohtaan ensimmäisten elinkuukausiensa aikana eikä vauva yleensä itke ollessaan nälkäinen. Aluksi painon kehitys on hidasta. Syöminen normalisoituu ja tasaantuu tavallisesti ensimmäisten elinkuukausien aikana. 

Poikavauvoilla on heti vastasyntyneinä havaittavissa pieni penis ja usein laskeutumattomat kivekset. Tyttöjen sukupuoliominaisuuksien alikehittyneisyys on vaikeammin havaittavissa. 

Yleinen lihashypotonia vähenee selvästi ensimmäisten elinvuosien aikana. Myös valppaus ja vireys normalisoituvat vähitellen. Sekä motorisen että kielellisen kehityksen viivästyminen on tavallista. Vauva oppii istumaan ilman tukea keskimäärin 12 kk ikäisenä. Yksittäisiä sanoja hän tapailee keskimäärin 2,1 vuoden iässä, ja kävelemään hän oppii keskimäärin 24–28 kk ikäisenä. Yksilölliset erot ovat suuria. 

PWS-vauvat ovat varsin sopuisia, suloisia ja tyytyväisiä pienokaisia, joita vanhemman on helppo rakastaa. 

Takaisin PWS-tietopankin etusivulle