Ajankohtaista

4.12.2018HAKU KESÄN 2019 LEIREILLE 28.2.2019 MENNESSÄLue lisää »8.12.2017UVPS:lle myönnetty SHQS laaduntunnustusLue lisää »

PWS ja kasvuhormoni

 

Kasvuhormonin tärkein tehtävä on stimuloida kasvua ja kehitystä. PWS-henkilöillä on lähes aina kasvuhormonivajausta. Nykyään kasvuhormonihoito aloitetaan usein jo hyvin nuorena, jopa alle vuoden ikäisenä. Ilman kasvuhormonihoitoa PWS-henkilöiden aikuispituus jää lyhyeksi. Riittävän pitkän hoidon jälkeen pituus vastaa kuitenkin väestön keskimääräistä pituutta.

Kasvuhormoni säätelee myös rasvavarastojen rasvan käyttöä, edistää lihasproteiinien synteesiä ja säätelee neste- ja suolatasapainoa. Kasvuhormoni vaikuttaa lisäksi myös psyykkiseen hyvinvointiin ja energiatasoon. Kasvuhormoni vaikuttaa PWS-henkilöiden kehon koostumukseen vähentäen rasvakudoksen muodostumista ja lisäten rasvan kulutusta energiaksi. Kasvuhormoni kasvattaa lihaksia, mutta lihasten kasvu vaatii aina lisäksi myös liikuntaa. Kun lihasmassa kasvaa, liikkuvuuskin paranee. 

Kasvuhormonilla on välillisiä positiivisia vaikutuksia myös painonhallintaan, sillä kehon koostumuksen muuttuessa elimistö kuluttaa enemmän energiaa. Siksi kasvuhormonia saavien henkilöiden energiansaanti voi olla hieman suurempaa kuin niiden henkilöiden, jotka eivät kasvuhormonia saa.  

Kasvuhormonivajauksen selvittäminen edellyttää aina endokrinologisia tutkimuksia ja korvaushoidon tarpeellisuus määritellään aina yksilöllisesti. Toisinaan hoito voi olla aiheellinen, vaikka varsinaista vajautta kasvuhormonitasossa ei todettaisikaan. 

Takaisin PWS-tietopankin etusivulle