Ajankohtaista

4.12.2018HAKU KESÄN 2019 LEIREILLE 28.2.2019 MENNESSÄLue lisää »8.12.2017UVPS:lle myönnetty SHQS laaduntunnustusLue lisää »

PWS ja painonhallinta

 

Painonhallinta ja ylipainon ennaltaehkäisy ovat PWS-henkilön terveydelle tärkeitä. Tehokasta parannusmenetelmää tai hoitoa jatkuvaan nälän tunteeseen ei tällä hetkellä ole olemassa. PWS-henkilöiden painonhallinta on haasteellista ja vaatii usein tiukkaa kontrollia. Ainoita tehokkaita pitkän aikavälin keinoja painonhallinnassa ovat niukasti energiaa sisältävä ruokavalio, oikeanlaiset ruokailutottumukset, ruokahoukutusten vähentäminen, ruoan läheisyyteen pääsemisen rajoittaminen sekä säännöllinen liikunta.

 

Nykyisin PWS-henkilöt diagnosoidaan yleensä jo ensimmäisten elinkuukausien aikana. Aikainen diagnoosi tukee painonhallintaa. Ongelmatilanteet ovat yleensä helpommin hallittavissa, jos henkilö on tottunut elämään ympäristössä, jossa hänelle on jo lapsuudessa luotu oikeanlaiset ruokailutottumukset ja hän on tottunut noudattamaan omaa ravitsemusterapeutin suunnittelemaa ruokavaliota.

 

Säännölliset viikoittaiset punnitukset tukevat myös painonhallintaa. Sopivan energiamäärän löytämiseksi on tärkeää seurata säännöllisesti painoa suhteessa energiansaantiin.

 

Ruokavalion noudattaminen ja energiansaannin rajoittaminen sujuu parhaiten yhteistyössä ravitsemusterapeutin kanssa. On tärkeää löytää sellainen paino, jossa on hyvä olla. 

 

Takaisin PWS-tietopankin etusivulle